З 21 по 25 вересня 2008 р., у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся ІІ Міжнародний симпозіум “Народження слов’янських держав: стан та перспективи досліджень”. В його роботі взяли участь дослідники з Франції, Швеції, Чехії, Польщі, Росії та України. Симпозіум проходив в рамках наукового проекту, що був ініційований Національний центром наукових досліджень та Вищою школою прикладних досліджень Франції (Париж – Сорбонна), Інститутом археології Стокгольмського університету та Інститутом археології НАН України у 2005 році.

На пленарних та секційних засіданнях виголошено шістнадцять доповідей, що торкалися слабо висвітлених в науковій літературі питань, які прямо чи опосередковано пов’язані з виникненням ранньосередньовічних держав на теренах Центральної і Південно-Східної Європи. Особлива увага була прикута до проблеми впливів та взаємовпливів автохтонних і прийшлих етносів на державотворчі процеси в різних регіонах Європи.

У рамках форуму, на території Пліснеського археологічного комплексу проведено польовий семінар, головна мета якого полягала в презентації результатів експедиції Інституту археології, що мають відношення до державотворчих процесів в українському Прикарпатті, зокрема, оборонних споруд слов’янського міста-держави та синхронної до них забудови.

Найближчим часом організатори проекту мають намір опублікувати результати своїх досліджень в збірнику наукових праць.